Szobrot állítottak Brenner János tiszteletére


Felavatták Brenner János szobrátA Szombathelyi Egyházmegye vértanúsorsú papja, Brenner János tiszteletére szobrot állítottak  Szombathelyen, a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium udvarán április 5-én. 


Felavatták Brenner János szobrátA Szombathelyi Egyházmegyében számos alkotás őrzi az 1957-ben, éppen hatvan éve meggyilkolt pap emlékét. Zalacsében templomi falfestmény, Rábakethelyen fából készült szobor, vagy egy Pieta is rá emlékezteti a híveket. Szombathelyen a kámoni templom előtt Sulyok János fából készült alkotása, a Brenner János Kollégiumban dombormű, a Székesegyházban festmény őrzi János atya emlékét. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy János atya nevét viseli az egyházmegyei fenntartású oktatási-nevelési intézmény is a vasi megyeszékhelyen. A Brenner János Általános Iskola és Gimnázium udvarán, közvetlenül a főbejárat mellett állították fel János atya egész alakos szobrát. A bronzból készül alkotás Veres Gábor és Koller László szobrászművészek munkája. 

Mint az avatóünnepségen elhangzott: Kajtár Ilona és Kajtár Mária kezdeményezték a szobor felállítását, amihez jelentős adománnyal járultak hozzá. Ezt az 1956-os Emlékbizottság támogatásával sikerült kiegészíteni és így kerülhetett sor a szobor elkészítésére.

Az intézmény igazgatója, Englert Zsolt, köszöntőjében kiemelte: bár János atya fiatalon halt meg, mégis teljes életet élt. A martinus.hu-nak adott interjúban reményét fejezte ki, hogy az alkotásra rátekintve a gyerekekben még mélyebben tudatosodik János atya életpéldája. És egyben ösztönzést jelent számukra és a pedagógusoknak is napi feladatuk jobb, hatékonyabb elvégzéséhez. 

Felavatták Brenner János szobrátAz ünnepségen az iskola tanulói felidézték János atya életét, lelkiségét, alakját: részben lelki naplója, részben pedig visszaemlékezések alapján. Engedjétek hozzám a gyermeket, mert övék a Mennyek országa! – idézte Jézus szavait Brenner József nagyprépost. A kommunisták nem engedték Jánosnak, hogy a gyerekekkel foglalkozzon, de most köré gyűlhetnek. A gyermekek példát vehetnek János atyáról, mint jó tanulóról és olyan emberről aki teljesítette kötelességét - mondta  a martinus.hu-nak adott interjújában József atya, aki Englert Zsolt igazgatóval együtt leplezte le Brenner Jánost szobrát. Császár István egyházmegyei kormányzó áldotta meg az alkotást.