Brenner János boldoggá avatása növelheti az emlékhely népszerűségét

brennerut0401-768x512A Brenner-emlékév alkalmából minden eddiginél többen és kényelmesebb körülmények között járhatták végig a vértanú lelkipásztor utolsó útját. A Vaol. hu összeállítása. 

Brenner Jánost, a 26. életévét még be sem töltött rábakethelyi káplánt 1957. december 14-éről 15-ére virradó éjjel gyilkolták meg a rábakethelyi erdőben, amikor hívásra egy haldokló beteg ellátásához igyekezett. Boldoggá avatását tizennyolc évig tartó vizsgálat és a hívek buzgó imádságai után 2017. november 8-án hagyta jóvá Ferenc pápa. A vértanúhalál kerek évfordulója és a boldoggá avatás tiszteletére decemberben Szentgotthárdon Brenner János-emléknapot tartottak. Az ünnepi szentmise után ekkor Székely János megyés püspök is végigzarándokolt azon az úton, amelyet Brenner János tett meg a tragikus éjszakán.

Sötétből a fény felé

A kommunizmus éveiben a káplán tragédiáját, gyilkosainak kilétét a megfélemlítés csendje övezte. A rendszerváltás óta azonban Szentgotthárd mind több figyelmet szentel az emlékének. A Brenner János Emlékhely Alapítvány gondozásában 1996-ban kápolna épült a gyilkosság feltételezett helyszínén, majd nem sokkal később abban a zsidai kertben is keresztet állítottak, ahol menekülése során Brenner János összeesett és meghalt. A Keresztény Megmozdulásokért Egyesület kezdeményezésére pár tucatnyi hívő 2006 decemberében indult el először, hogy az évforduló napján végigjárja a káplán utolsó útját.

Évről évre többen jönnek el erre a különleges, sejtelmes emléktúrára. – idézi dr. Dancsecs Zsolt jegyző, az egyesület tagja. – Útközben imádkozunk, keresztutat járunk. Pár éve már délután mécseseket rakunk ki a stációk helyén, melyek aztán éjjel vércseppekként világítanak a sötétben.

Az emlékévre a helyi önkormányzat, az egyesület és az alapítvány összefogásával rendbe tették a zarándoklat helyszíneként szolgáló elhanyagolt mezőgazdasági utat. Az elburjánzó növényzetet felnyírták, a sáros ösvényt fehér kaviccsal burkolták, a stációk helyét pedig tizennégy megszámozott oszloppal jelölték meg. Az út ünnepélyes avatását a Brenner-emléknapon tartották, akkor a megyés püspök és V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő is együtt zarándokolt a nagyszámú hívővel.

A boldoggá avatás hírére máris érezhetően megnőtt az érdeklődés a rábakethelyi templom, a zarándokút és a Jó Pásztor-kápolna iránt. – mondja Huszár Gábor polgármester. – A közeli jövőben a zarándokturizmus új célpontja lehet Brenner János vértanúságának helyszíne. Biztosra veszem, hogy elsőként az egyházi fenntartású iskolák tanulói eljönnek ide kirándulni, és nemcsak az évforduló idején, hanem máskor is. Szükség lesz infrastrukturális fejlesztésre, közösségi helyiség, vizesblokk építésére, a parkolás megoldására. Az alapítványnak már két éve ígéretet tettünk, hogy a tervezett fejlesztésekhez az önkormányzat kiépíti a közműveket. Mi letesszük az alapokat, az építkezéshez pedig pályázati lehetőségre lesz szükség.