Brenner János boldoggá avatása -Szentgotthárdi program és információk

A helyszínről térképes letöltés, Brenner Jánosról emlékező írás, az eseményhez kapcsolódó friss információk elolvasható Szentgotthárd város honlapján: http://szentgotthard.hu/hu/programok/egyeb/brenner-janos-boldogga-avatasa-szentgotthardi-program.html

Brenner Jánost, a 60 éve meggyilkolt rábakethelyi káplánt 2018. május 1-jén, Szombathelyen avatják boldoggá. A szombathelyi ceremóniát és programot követően Szentgotthárdon a rábatkethelyi kápolnától zarándoklat indul a zsidai Brenner-kápolnához. 

Brenner János boldoggá avatása - Szentgotthárdi programok

Programok 2018. április 30-án:

Brenner János boldoggá avatásához kapcsolódva Szentgotthárd már április 30-án, hétfőn reggeltől várja azokat, akik János atya vértanúságának helyszínére kíváncsiak.

Április 30-án 8:00-tól 20:00-ig nyitva áll a Rábakethelyi Mindenszentek temploma (Szentgotthárd, Felső utca) valamint a Brenner (Jó Pásztor) kápolna (Szentgotthárd Zsida városrészén, az Örökzöld utcából érhető el).

A rábakethlyi templom Szentgotthárd Rábakethely városrészén járművel a Kethelyi úton a Brenner János térig haladva érhető el. A Brenner János tértől gyalogosan lehet felmenni a dombtetőre, ahol a templom található.

A Brenner kápolna elérése: Szentgotthárd központjából Zsida városrész felé haladva (Árpád u. - Rózsa F. u. - Zsidai út - Örökzöld utca dombtetőre felvezető része. A dombtetőre csak gyalogosan lehet felmenni.

A templomot és a kápolnát a Brenner János zarándokút köti össze.

A zarándokút egyúttal 14 állomásból álló keresztút is. A stációkat fa oszlopok és azokon az állomás számát jelző római számok olvashatók. A fehér kavicsos zarándokút a rábakethelyi templomtól indul és a kápolnáig vezet Brenner János utolsó útján, mely úton megtámadták majd meggyilkolták. Hossza kb. 900 méter.

Programok 2018. május 01-én:

08:00-tól: nyitva áll a Rábakethelyi Mindenszentek templom (Szentgotthárd, Felső utca) valamint a Brenner (Jó Pásztor) kápolna (Szentgotthárd, Örökzöld utca)

18:00-tól keresztút a Rábakethelyi templomtól a Brenner kápolnáig a Brenner János zarándokúton. A keresztutat vezeti Dr. Székely János Püspök.

A zarándoklaton részt vevő autóbuszos zarándokok a Kethelyi úton, a Brenner János téren szállnak le és gyalogosan mehetnek fel a templomhoz illetve az onnan induló zarándokúthoz. Az autóbuszok a Kethelyi út végén lévő egykori határőr laktanyá udvarán várakoznak.

A gépkocsikkal érkezők a Kethelyi úton tudnak várakozni. A zarándokok a rábakethelyi templom kerítésénél mobil wc-t találnak. Vizet, ásványvizet, üdítőt, gyertyát, mécsest szintén a templom kerítésénél lévő elárusító helyen tudnak vásárolni.

19:00-tól Ima, szertartás a Brenner kápolnánál.

A csak erre a programra érkezők személygépkocsival és gyalog Szentgotthárd központjából Zsida városrész felé az Árpád u. - Rózsa F. u. - Zsidai út - Örökzöld utca útvonalon közlekedhetnek. A gépkocsival érkezők számára a parkolást a helyszínen biztonsági szolgálat, polgárőrök és önkéntesek segítik. A Brenner kápolnához való feljutás gyalogosan lehetséges. A kápolnánál 19:00 óra előtt zenés együttlét. A kápolna közelében kegytárgyak, gyertyák, mécsesek, üdítő vásárolható, mobil wc-k a közelben találhatók.

Megemlékezés a Brenner János emlékkeresztnél: A program a Brenner emlékkeresztnél folytatódik ami Zsida városrész fő utcáján található azon hely közelében, ahol Brenner János holttestét megtalálták. A kápolnától gyalogosan jutunk el az emlékkeresztig, ahol rövid megemlékezést követően elhelyezhetők gyertyák, mécsesek. Az emlékkereszttől vissza kell menni az Örökzöld utcáig, ahonnan tovább Rábakethely utcáin lehet visszajutni a buszokhoz, gépkocsikhoz. Az autóbuszos zarándokok, illetve a gépkocsikat a Brenner János tér környékén hagyók útját az utak menti villanyoszlopokra kitett égő mécsesek fogják mutatni. A Brenner J. térhez kell visszahívni az autóbuszokat az autóbuszos zarándokoknak azt követően, hogy a csoport tagjai mind odaértek. A buszok csak a hívást követően indulhatnak el a parkoló helyükről. Az út mentén nem tudnak az utasokra várni, a csoport tagjai minél gyorsabban szálljanak fel a járművekre. A közlekedést önkéntesek és polgárőrök segítik. Különösen az indulás során mindenkitől a zarándokoktól megszokott megértést és türelmet kérik a szervezők:

Brenner János Emlékhely Alapítvány Szentgotthárd

Nagyboldogasszony Plébánia Szentgotthárd

Pannon Kapu Kulturális Egyesület Szentgotthárd

Szentgotthárd Város Önkormányzata

Letöltések:

Térkép – (pdf) 

Brenner János emlékezete (pdf)