Brenner János tisztelete a Szombathelyi Egyházmegyében - II. rész

Brenner János Emlékhelyek a Szombathelyi Egyházmegyében – II.rész

Brenner János Szombathelyen született és itt is temették el. A szülői ház nem emlékhely, János atya sírjához viszont sokan ellátogatnak. A Szent Kvirin(szalézi)-templomban temették el az atyát. A kriptában mindig van friss virág sírjánál és mécsesek. Ez is mutatja: sokan szerették , tisztelték János atyát és emlékeznek még rá ma is. A templomban tablókon ismerhetik meg az érdeklődők János atya életét, munkásságát, tiszteletét.

Brenner János sírja a Szalézi-templomban Brenner Jánosról tabló a Szalézi-templomban

 

 

 

Brenner János szobra a Brenner-iskolábanAlig néhány lépésnyire a templomtól található a János atya nevét viselő, egyházmegyei fenntartásban működő iskola. És akkor itt álljunk is meg egy pillanatra. Ugyanis nemrég, április  5-én avatták fel Brenner János atya egészalakos szobrát, amely Veres Gábor és Koller László szobrászművészek alkotása. Mint az avatóünnepségen elhangzott: Kajtár Ilona és Kajtár Mária kezdeményezték a szobor felállítását, amihez jelentős adománnyal járultak hozzá. Ezt az 1956-os Emlékbizottság támogatásával sikerült kiegészíteni és így kerülhetett sor a szobor elkészítésére. Az intézmény igazgatója, Englert Zsolt, köszöntőjében kiemelte: bár János atya fiatalon halt meg, mégis teljes életet élt. A martinus.hu-nak adott interjúban reményét fejezte ki, hogy az alkotásra rátekintve a gyerekekben még mélyebben tudatosodik János atya életpéldája. És egyben ösztönzést jelent számukra és a pedagógusoknak is napi feladatuk jobb, hatékonyabb elvégzéséhez. Az ünnepségen az iskola tanulói felidézték János atya életét, lelkiségét, alakját: részben lelki naplója, részben pedig visszaemlékezések alapján. Engedjétek hozzám a gyermeket, mert övék a Mennyek országa! – idézte Jézus szavait Brenner József nagyprépost. A kommunisták nem engedték Jánosnak, hogy a gyerekekkel foglalkozzon, de most köré gyűlhetnek. A gyermekek példát vehetnek János atyáról, mint jó tanulóról és olyan emberről aki teljesítette kötelességét - mondta  a martinus.hu-nak adott interjújában József atya, aki Englert Zsolt igazgatóval együtt leplezte le Brenner Jánost szobrát. Császár István egyházmegyei kormányzó áldotta meg az alkotást. 

Brenner dombormű a Püspöki Palota falánA Püspöki Palota oldalfalán egy új domborművet helyeztek el János atya tiszteletére. Dr. Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke, egykori szombathelyi megyéspüspök áldotta meg az alkotást, ami Veres Gábor szobrászművész munkája. 

 

 

 

 

 

 

 

A Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont emlékkiállítással tisztelek Brenner János előtt. A tárlat méltó módon emlékezik János atyára: személyes tárgyak, fényképek, kiadványok segítségével idézi fel e nagyszerű lelkipásztor alakját. Láthatjuk azt a reverendát, karinget, stólát is, amelyeket a végzetes éjszakán János atya viselt. De a Fettich Nándor által készített réz domborművet is, amely az első, János atyáról készített képzőművészeti alkotás volt.

Brenner János kiállítás - Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont Brenner János kiállítás - Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont Brenner János kiállítás - Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont Brenner János kiállítás - Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont Brenner János kiállítás - Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és LátogatóközpontBrenner János kiállítás - Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és LátogatóközpontBrenner János kiállítás - Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont

 

 

 

 

Brenner dombormű a Brenner KollégiumbanA Brenner Kollégiumban is található egy dombormű. A bejáratnál láthatjuk a domborművet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Brenner festmény a SzékesegyházbanA Székesegyházba belépve, a Szent Márton oltár előtt található János atya portréja, amely Kisléghy Nagy Ádám alkotása.

 

 

 

 

 

 

 

 

Brenner szobor a Kámoni-templomnálA kámoni Krisztus király-templom előtt Sulyok János fából készült szobra látható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ferences templomban üvegablakon örökítették meg János atya portréját.