Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/martohu1/public_html/!www!/brennerjanos.hu/includes/VBClasses/Functions.php on line 398

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/martohu1/public_html/!www!/brennerjanos.hu/includes/VBClasses/Functions.php on line 398

Brenner János tisztelete a Szombathelyi Egyházmegyében - III. rész

Brenner János emlékhelyek a Szombathelyi Egyházmegyében – III. rész.

kormend-brenner-szobor-a-batthyany-kapolnanalKörmenden 2007. július 8-án két domborművet avattak a Battyhyány-templom homlokzatán. A Szegények Orvosa Körmendért Alapítvány és a Miród-forrásért Egyesület kétnapos rendezvénnyel emlékezett meg Mindszenty Józsefről és Brenner Jánosról. A Brenner János-dombormű a templom bejáratától jobbra került elhelyezésre, melyet Lesenyei Márta Munkácsy-díjas szobrásznő készített.

 

 

 

 

 

 

Brenner emlékmű - HorvátnádaljaHorvátnádalján Gyürki László atya kezdeményezésére állítottak emlékművet János atyának. Mint az avató ünnepségen Gyürki atya elmondta: elsősorban emlékezni szeretne Brenner Jánosra, akivel együtt tanult a győri szemináriumban, káplánként utódja volt a rábakethelyi plébánián, kanonizációs eljárása során pedig posztulátorként ő készítette elő az aktákat. Az emlékezés mellett „találkozni akar Jánossal, amikor szentmisére jövet elhalad emlékműve előtt”. Az ő lelkületével szeretné mindig bemutatni a szentmisét, és ehhez kéri közbenjárását. Gyürki atya köszönetet mondott azoknak, akik közreműködtek a szobor elkészítésében, elsősorban Lesenyei Márta Munkácsy-díjas művésznőnek, számolt be az eseményről a martinus.hu.

 

 

 

 

Kemestaródfa- Miród-forrásHa fel kell sorolni még néhány emlékhelyet akkor mindenképp ki kell emelni a János atya tiszteletére 2007-ben szenteltek fel emlékművet Kemestaródfán, a Miród-forrásnál.

 

 

 

 

 

 

Brenner János dombormű BalogunyombanA balogunyomi Mindenszentek templom falán 2009-ben helyeztek el Brenner János tiszteletére domborművet, mely Némethy Balázs és Király Dániel alkotása.

 

Az emléktábla felirata: 
'BRENNER JÁNOS 
A papi hivatás vártanúja 
1931–1957'

 

A tábla elkészítését Mohos Géza kezdeményezte, a megvalósítás érdekében pedig balogunyomi családok fogtak össze. A táblán Némethy Balázs szignója mellett szerepel az akkor 14 éves Király Dániel szignója is, aki az alapoknál és a gipszmunkáknál segítette az alkotót.


 

Győri Szeminárium - Brenner szobor

Befejezésként lépjünk kicsit távolabb az egyházmegyétől, de csak Győrig utazzunk. A Hittudományi Főiskolán, ahol János atya végezte tanulmányait, a kertben mellszobrot állítottak tiszteletére. Emlékül és példaként a fiatal papok elé, hogy soha ne feledjék: Krisztusért akár a legnagyobb áldozatot is meg kell hozniuk.

A Szombathelyi Egyházmegye hívei és papjai buzgón őrzik Brenner János emlékét és követik példáját. Ha tehetjük keressük fel ezeket a helyeket, mondjuk el egy imát János atya boldoggá avatásáért és azért, hogy minél többen kövessük példáját.