EMLÉKEZTÜNK…Csendben, őszintén, szívszorítóan…

Brenner János EmlékévVisszaemlékezés Iváncsits Tamás: A jó pásztor című zenés drámájának 2017. decemberi, szombathelyi bemutatójára.

2016. december 17-én a szombathelyi Szalézi templomban vette kezdetét a BRENNER JÁNOS EMLÉKÉV, amelyen részt vettek az Egyházmegye hívei és papsága.  Különös öröm, hogy a vértanú öccse, Brenner József  nagyprépost is jelen volt ezen a szép, megható emlékezésen.

2016-ban és 2017-ben sok-sok zarándoklat, megemlékezés és szentmise volt az Egyházmegyénkben. Ferenc pápa 2017. november 8-án kihirdette, hogy boldoggá avatják Brenner Jánost rábakethelyi káplánt.

Az Emlékév zárónapja 2017. december 16-án volt, amikor  Iváncsits Tamás: A jó pásztor zenés drámáját, In memoriam Brenner János 1931 – 1957, nézte meg két előadásban Szombathelyen, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban a szép számú papság és  hívők közössége. A Sors megajándékozott engem és leányomat a sok-sok nézővel együtt, hogy az MMIK-ban részt vehettünk az előadáson, amit a Baranya megyei Bólyból érkezett Társulat adott elő.

A Társulat színvonalas, lebilincselően, szívszorítóan csodálatos, valósághű előadása során ismételten bepillanthattunk és még egyre jobban megismerhettük Brenner Jánost -  a tisztalelkű, kedves, lelkes, szolgálatkész papot, akihez vonzódtak, áradtak az emberek, fiatalok és öregek – és azt a kort, amelyben élt és szépen, hűségesen, alázatosan végezte papi szolgálatát. A Társulat - kb. 40 fő, a 2 évestől a 80 évesig – mindent megtett azért, hogy hiteles személy – és korképet lássunk. Dicséret és hálás köszönet mindezért Mindannyiuknak, mert szavaikkal, közléseikkel, mozdulataikkal, ütemes dobogásukkal vagy csendjükkel és csodálatos énekeikkel szolgálták a dráma hangulatát, amit a körültekintően megválasztott zenei aláfestés is igazolt. A szereplő személyek minden különösebb díszletek nélkül betöltötték a színpadi teret, a szavakkal, hanghordozásukkal elevenítették meg Brenner János életútját. Tisztelettel emlékezünk valamennyi szereplő alakítására. Tüneményes volt a gyerekszereplők játékos sétaútja, az erdei kirándulás, a hittanóra és a foci. Felejthetetlen az egyszerűség, a féltve – ragaszkodást mutató Málcsi néni, a plébánia házvezetőnőjének megszemélyesítője.

A család – anya és apa – megható szeretetének tükrözése és öröme. Felemelő volt az egyházi vezetők hangja és jelenléte. Félelmetes volt a gyilkosok – a kommunista rendszer kiszolgálói: rendőrök, ávósok – tömör, fegyelmezett, katonás, szigorú jelenléte és durva cselekedete.

A legnagyobb dicséret, tisztelet és hála illeti Iváncsits Tamás kántor, rendező, zeneszerzőt, aki összefogta a Társulatot.  Brenner János megszemélyesítőjeként „ÓRIÁSIT” alakított! Újból és ismételten megnéznénk az előadást!

Nekünk, az egyházmegye híveinek, de minden magyar embernek kötelessége, hogy felelősségtudattal őrizzük Brenner János vértanú emlékét. Emlékezzünk és imádkozzunk ezután is együtt Brenner János Boldoggá avatásának sikeréért, amit 2018. május 1-jén Szombathelyen az Emlékmű-dombon tartanak.

Ajándék volt Ő, Brenner János, mert alázattal szolgált, tisztelte az embereket és az egyházat, ahova meghívást kapott és Isten kegyelméből elhívatott. Ajándék volt Ő, Brenner János, a Szombathelyi Egyházmegye számára is, mert számunkra is ismerős, hitét védő, alázatos szolgája volt Istennek rövid földi életében. Ajándék volt Ő, Brenner János nekünk, hívőknek és nem hívőknek, mert példát mutatott a hit és a szeretet jegyében.

„A szeretet az élet csodája, nem tarthatod meg, add tovább! Tegyél egy apró, kedves gesztust, amitől szépül a világ.” Aranyosi Ervin: Add tovább!

„Az Istent szeretőknek minden a javukra válik.”   Róm 8,28
Brenner János nagy példakép, méltó erőforrás mindenki számára.


„Ne várj nagy dolgot életedbe,
Kis hópelyhek az örömök,
Szitáló, halk szirom-csodák.
Rajtuk át Isten szól: jövök.” Reményik Sándor: Csendes csodák

Szöveg: Lábos Mária nyugdíjas tanár