Készüljünk EGYÜTT Brenner János boldoggá avatására! - Áprilisi imaszándék

Brenner JánosÁprilis hónapban Brenner János vértanúságáról elmélkedjünk és kérdezzük meg magunktól, hogy mit tudok én odaadni, feláldozni Istenért, a szeretteimért, a rám bízottakért. Dr. Székely János megyéspüspök gondolatai. Részlet a Brenner János vértanú boldoggá avatása alkalmából készült körlevélből.



Brenner János vértanú ezt írta a lelki naplójába tizenkilenc évesen, a beöltözése előtt: „Szívem legmélyebb hálájával és szeretetével köszönöm meg Neked azt az igen-igen nagy kegyelmet, hogy szolgálatodra rendeltél. Add, hogy életem méltó legyen hivatásomhoz, hogy szent lehessek, mert én egyszerre, mindent és egészen fenntartás nélkül akarok adni.” Lángoló fiatalember volt, ahogyan a neve (Brenner) is jelzi. Az egyik prédikációjában így fogalmazta meg a hiteles keresztény élet lényegét: „égni a tűzben”. Visszacseng ebben a gondolatában a ciszterci rend jelmondata: Ardere et lucere (Lángolj és világíts!).

A kommunista diktatúra el akarta taposni azt a hitet, azt a fényt, amely az Egyházból, amely Brenner Jánosból sugárzott. A diktatúráknak, a Gonosznak (a Diábolosznak, a Nagy Szétdobálónak és Szétszakítónak) van öt halálos ellensége. 
Az első halálos ellenség az Isten és a vallás – azok a szálak, amelyek a Teremtőhöz, az Ő gyönyörű törvényeihez kötnek. Ez a kötelék ad egy embernek a legerősebb tartást. Mindenekelőtt ezeket a gyökereket akarja a Gonosz elfűrészelni.
A második halálos ellenség a család: azok a szálak, amelyek a családunkhoz, a szeretteinkhez kötnek bennünket. A csak önmagának és önmagáért élő ember a legideálisabb fogyasztó, a legkönnyebben manipulálható.
A harmadik halálos ellenség a nemzet: azok a tápláló kötelékek, amelyek az őseinkhez, az anyanyelvhez, az anyaföldhöz, a kultúránkhoz kötnek.
A negyedik halálos ellenség a föld. Amíg a vidéki embernek volt egy talpalatnyi saját földje, ott ő korlátlan úr lehetett. Nem lehetett egykönnyen eltéríteni a meggyőződésétől. Ezt a földet is ki akarta húzni a diktatúra az ember lábai alól. 
Az ötödik halálos ellenség a közösségek: minden olyan hely, ahol emberek együtt tervezik, álmodják meg a jövőjüket. A kommunista diktatúra meg akarta félemlíteni az Egyházat, el akarta taposni, ki akarta oltani a belőle sugárzó fényt.

Brenner János 26 éves volt, amikor 32 késszúrással, brutálisan megölték. A legtöbb késszúrás a bal kezén volt, mert a végsőkig védte az Oltáriszentséget.

Április hónapban az esperesi kerületek gyűljenek össze egy Szentmisére, ahol a felajánlási körmenet során egy papírra leírva mindenki tegye bele egy kosárba a maga felajánlását: azt, amit ő odaad Istennek, amilyen áldozatot ő szívesen vállal a hitéért, a családjáért, a világért.