Rekollekció Brenner János emlékére

Rekollekció SzentgotthárdonMájus 8-án Szentgotthárdon tartotta rekollekcióját a Szombathelyi Egyházmegye papsága. 

Rekollekció SzentgotthárdonA Szombathelyi Egyházmegye papsága számára évente nyolc alkalommal szerveznek lelki napot, rekollekciót. Ezeket mindig Szombathelyen tartják, így rendkívülinek számított a május 8-i alkalom, mikor is Szentgotthárdon gyűlt össze a papság, hogy így is megemlékezzen a 60 évvel ezelőtt vértanúhalált halt Brenner János áldozópapról. Az ország legnyugatibb városában nagy szeretettel fogadták a rekollekció résztvevőit.

A plébániatemplom melletti színházban - amely korábban szintén templom volt, majd a későbbiekben magtárként funkcionált - Brenner József nagyprépost tartott személyes hangvételű előadást testvéréről, melyben számos kevésbé ismert történésre is felhívta a figyelmet, így például a gyilkosságot követő több máig tisztázatlan halálesetre. Előadása végén arra buzdította a papságot, hogy ne féljenek a kereszttől, mert a kereszttel Krisztus útját járjuk. Krisztus pedig ott van a legnehezebb pillanatokban is, így János testvére vértanúságánál is ott volt, egészen valóságosan: az Eukarisztiában.

Rekollekció SzentgotthárdonA több mint 70 paptestvér délben a szentgotthárd-zsidai Jó Pásztor-kápolnánál mutatott be szentmisét Császár István egyházmegyei kormányzó vezetésével. Brenner József homíliájában a papi hivatásról és az áldozat fontosságáról szólt. A szentmisét követő rövid szentségimádás után Brenner János boldoggá avatásáért imádkozott az Egyházmegye papsága, remélve, hogy hamarosan az oltáron is tisztelhetjük a magyar Tarzíciuszt.

 

Szöveg: Ipacs Bence-Fotó: P. Csány Péter SDB, plébános