Brenner Jánosra emlékeztek Magyarlakon

Brenner Jánosra emlékeztek MagyarlakonEgyházmegyénk vértanúsorsú papjára, Brenner János atyára emlékeztek Magyarlakon augusztus 27-én. Dr. Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét, amely végén Piéta szobrot avattak a templomkertben, és Brenner atya emlékét idéző kiállítást nyitottak meg a Művelődési Házban.

Brenner Jánosra emlékeztek MagyarlakonBrenner János atya papi szolgálatának egyetlen állomása, a rábakethelyi plébánia a legrégibb plébánia volt hazánk eme legnyugatibb szegletében. Brenner János atya káplánsága idején négy fília tartozott a plébániához: Farkasfa, Máriaújfalu, Magyarlak és Zsida. A plébánián egy plébános – dr. Kozma Ferenc – és egy káplán szolgált. János atya meggyilkolása után emléke, életpéldája nem halványult el a településen, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában dr. Takács Gyula, plébános. Pl. Kozma Ferenc akkori  rábakethelyi plébános Brenner János emlékére egy Piéta szobrot faragtatott amit az eredetileg tervezett helyre, a plébániához tartozó magyarlaki templomban nem engedtek elhelyezni. Ezért azt mint síremléket állíttatta fel a rábakethelyi temetőben, a templom északi fala mellett, ahol halottak napján illetve halálának évfordulóján mécseseket gyújtottak. Szobor helyett emléktáblát helyezett el Kozma atya szeretett káplánjának tiszteletére a magyarlaki templomban.

Brenner Jánosra emlékeztek MagyarlakonKozma atya álma, a Piéta szobor magyarlaki felállítására 60 évet kellett várni. A falu első embere állt a kezdeményezés élére és 2017. augusztus 27-én, dr. Székely János megyéspüspök megáldotta az alkotást. Ezt követően Brenner atya életét bemutató kiállítás nyílt a művelődési házban. A fényképek mellett láthatók itt kiadványok, miseruhák, liturgikus eszközök, amelyek egy részét János atya biztosan használta. 

A napot püspöki szentmisével ünnepelte a helyi közösség. Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédében kitért rá: Brenner János atya kimondta örömmel, visszavonhatatlanul, hogy Isten számára ajándékozza életét. Szíve betelt békével. Isten szeretetének lett a jele a világban. 

Brenner atya életpéldája arra hív, hogy lángolóan szeresük Istent és egymást, hangsúlyozta Székely János.Szentbeszéde meghallgatható itt.