Vesperás Brenner János vértanúra emlékezve

Brenner Jánosra emlékeztekDecember 15-én este közösen imádkoztak vesperást az egyházmegye hívei és papjai Szombathelyen, a Szalézi templom kriptájában. Itt temették el Brenner János atyát, akit 1957 adventjén brutális módon megöltek. Rá emlékeztek a megjelentek.

Brenner JánosAdvent 3.vasárnapjához közeledve, a Szombathelyi Egyházmegyében mindig kicsit megváltozik a hangulat. Miközben az Egyház az öröm vasárnapját ünnepli, a Szombathelyi Egyházmegye gyászba borul. Az adventi koszorú harmadik gyertyája rózsaszín helyett piros a Vas és Zala megyei templomokban. Brenner Jánosra emlékezik ezen a vasárnapon a Szombathelyi Egyházmegye, akit 1957. december 14-ről 15-re virradó éjjel öltek meg, a ma már Szentgotthárd városához tartozó Zsidán. Az elmúlt 60 évben az egyházmegye hívei és papjai hűen őrizték János atya emlékét. 2016 decemberétől 1 éven át pedig Emlékévben irányították rá a figyelmet János atya példamutató és Krisztus követő életére.

Az Emlékév zárásaként december 15-én este a Szalézi templom kriptájában került sor az esti dicséret elimádkozására.1957. december 15-én hajnalban a hófehér havat vörösre festette Brenner János vére, kezdte beszédét dr. Székely János, hozzátéve: az adventi ünnepvárást, a fény eljövetelére való készülést elakarta taposni a diktatúra gonoszsága. Karácsonykor Krisztus születését ünnepeljük, aki mint Isten Bárány jött erre a világra,hogy feláldozza értünk önmagát. Jászol és kereszt összetartoznak, ez Isten cselekvési stílusa. És ez a két titok összekapcsolódott Brenner János életében is, aki mintha fiatal korától erre készült volna, hogy feláldozza életét. Erről írt lelki naplójában is, mondta megyéspüspök atya. Az emberi élet legnagyobb hatalma, hogy odaadjuk, feláldozzuk, szeretetté tegyük. Ezt tette János atya is, akiben megvolt a készség, hogy mindent odaadjon.

Brenner János Emlékév zárásaDr. Székely János felidézte a Brenner szülők példáját, akik odaadással és hittel nevelték gyermekeket. Ha szeretnénk olyan fiatalokat látni mint Brenner János volt, akkor kellenének olyan családok és olyan szülők, mint a Brenner szülők, akik hitben és szeretetben élnek és ezt adják át a gyermekeiknek. 

Brenner János tiszta szívű pap volt. Sugárzott belőle a kegyelem, a derű. Ezt a fényt, hitet akarta a diktatúra megszüntetni. Mert a diktatúrák ellenségei a vallás, az Isten. De ellenség a család, a nemzet, a föld, a közösség. Brenner János a hit, emberség, remény tanúja volt, mondta Székely János.

Dr. Székely János megyéspüspök beszédét meghallgathatják itt.

A vesperás végén a megjelentek koszorúkat, mécseseket helyeztek János atya sírjánál.

Az Emlékév lezárására december 16-án a Székesegyházban 10.30-kor kezdődő szentmisén kerül sor.